Plastik granül malzemelerin kurutulması için dikkat edilmesi gereken 15 madde
Plastik granül malzemelerin kurutulması için doğru çözümün seçilmesi birçok faktöre bağlıdır. Açıkçası, bu faktörler duruma göre değişiklik göstermesine rağmen iki farklı sorun aynı anda oluşmamaktadır. Bu nedenle, enerji verimli ve etkin maliyet yönetimi için plastik granül malzemelerin kurutulması için en doğru yöntemi ararken, ele alınması gereken konuların bir listesini hazırladık.
Plastik malzemelerinizde doğru kurutma işlemi için çözüm ararken 60 yıla ulaşan deneyimimizi dikkate almak isteyeceğinizi düşünüyoruz.
1. Plastik malzemenin kimyasal yapısı ve tutarlılığı. Hidrojenik malzemeler atmosferik neme karşı çok duyarlıdır ve kolay nem alır.
2. Malzemenin nem alma düzeyi. Pigmentasyon ve karbon siyahı önemli ölçüde nem alma eğilimini arttırmaktadır.
3. Üretimin yapıldığı ortam ve çevre koşulları. Günlük sıcaklık ve nem oranları değişimleri ile çiy noktası etkisi ciddi etkendir. Depolama alanı ile üretim alanı arasında sıcaklık farkı yoğunlaşmaya neden olmaktadır.
4. Üretimin yapıldığı mevsim koşulları. İklim değişimleri, özellikle yaz aylarında oluşan ısı farkları nedeniyle meydana çıkan yoğunlaşma ciddi miktarda nem ortaya çıkarır.
5. Kurutma sisteminin bakım ve temizliğinin yapılması. Kurutma sisteminin hava emiş kanallarının ve filtrelerinin tozlanmış kurutma verimini düşürmektedir.
6. Kurutma ekipmanlarının ve teknik personelin yeterliliği. Kurutma prosesinde insan faktörü önemlidir. Özellikle kurutma sisteminin kalibrasyonunun doğru yapılması, doğru ekipman seçimi ve kurutma ayarlarının girilmesi insana bağlı faktörlerdir.
7. Üretilen ürünün özellikleri ve kalitesi. Bitmiş ürünün beklenen ömrü, plastik granül malzemenin nem seviyesi tarafından etkilenir.
8. Bitmiş ürünün renk ve kararlılık gereksinimleri. Granüllerdeki nem bitmiş üründe kabarcık, iç boşluklar ve renk dağılım sorunları yaratmaktadır.
9. Kırma prosesi. Kırma işlemi sırasında ortaya çıkan aşırı toz, kurutma prosesinin verimini ciddi şekilde düşürmektedir. Kırma prosesi için doğru sistem yatırımının yanında toz ayırma ekipmanlarının doğru seçilmiş olması önemlidir.
10. Kurutma işlemi sırasında aglomerasyonun önlenmesi. PET ve PLA malzemeler hem doğru kurutma prosesine alınmalı hem de kristalizasyon uygun biçimde yapılmalıdır. Doğru ekipmanın seçimi bu konuda en dikkat edilmesi gereken unsurdur. Her iki malzemede kurutma işlemi sırasında aglomere edilmelidir.
11. Kurutma kapasitesinin malzeme tüketiminde fazla olması durumunda ortaya çıkan aşırı kurutma çok karşılaşılan bir durumdur. Geçici sıcaklık düşümü ve hava akımı kontrolü, ya da her ikisinin kombinasyonu, normalde tercih edilen çözümdür. En doğru çözüm ise kurutma haznesinin otomatik hacim kontrolünün lost-in-weight teknolojisine sahip besleme sistemi ile kombine edilmesidir.
12. Cam takviyeli ürünlere duyulan ilgi her geçen yıl daha çok artmaktadır. Bazı polimerlerde cam katkısı %50 ye kadar çıkmaktadır. Cam katkı polimer molekülleri arasında cepler oluşturur. Bu durumda kurutma süresi uzamaktadır. Cam katkılı malzemeler için kurutma yeteneği yüksek kurutucular tercih edilmelidir.
13. Vakum teknolojisini kullanan polimer kurutma sistemleri, hızlı bir sürece sahiptir ve nemin buharlaşmasına izin vermezler. Çünkü doğru işlem için gerekli artık nem değerine ulaşmak zor olabilir.
14. Üretim miktarı ve kalıpların değişim sıklığı esnek kurutma kapasitesine gerek duyulmasına neden olur. Nem; sürücü, tork ve güç değerlerini etkilerken, eriyik sıcaklığına da doğrudan etki gösterir. Bu durum sürekli kalibrasyon yapmaya neden olmaktadır.
15. Üretim hattına yapılan yatırımın geri dönüş maliyeti kurutma sistemine doğrudan bağlıdır. Üretime harcanan paranın kısa sürede geri dönüşü için doğru kurutma sistemine yatırım yapılmalıdır. Kurutma sisteminde doğru seçim için; kurutma hacmi, ürün garanti ömrü, sistemin kullanımının kolay olması ve elde edilecek kurutma değerlerinin çok iyi olmasına dikkat edilmelidir.
Sonuç
Kurutma sistemine yapılan yatırım ve yatırımın geri dönüşü çok sayıda faktöre bağlıdır.Sıklıkla bu faktörleri tanımlarken çözümünde birlikte değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca, işten beklenen durum, aynı zamanda yatırım kararının çerçevesini de belirler. Yatırımın getirisi, yatırımın boyutu ile doğru kıyaslanmalıdır.